Sangha

Hvad er en sangha?

Sangha er betegnelsen for den buddhistiske munkeforsamling og nonneforsamling, også kaldet munkeorden og nonneorden. Sanghaen er altså kernen af det religiøse samfund i buddhismen. Buddha grundlagde selv en sangha af munke, så idéen om at dyrke religionen ved at leve i klosterfællesskaber går helt tilbage til den tidligste tid.

Sangha er samtidig den tredje af de tre juveler, Buddha, dharma og sangha, som man tager tilflugt til i den buddhistiske trosbekendelse. Sanghaen spiller derfor en vigtig rolle i alle buddhismens retninger. 

Sanghaens formål

Saghaen har flere formål. For det første bevarer og videregiver den Buddhas lære, dharmaen. Det skete i begyndelsen ved, at læren blev overleveret mundtligt, og senere ved, at den blev nedskrevet og videregivet som helligtekster inden for klostrene. Én af sanghaens fornemste opgaver har været at viderebringe dharmaen, så den er i overensstemmelse med Buddhas originale lære. Alle sanghaer i de forskellige buddhistiske retninger mener at have gjort dette.

For det andet muliggør sanghaen, at mennesker kan vie deres liv til at efterleve Buddhas lære og følge den vej mod frelse, som han har anvist. I klostrene har munke og nonner forladt det almindelige samfundsliv og fokuserer på at læse he...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind