Dalai Lama

Dalai Lama er både en buddhistisk, religiøs titel og en bestemt person, nemlig tibetaneren Tenzin Gyatso, der er den 14. Dalai Lama.

Dalai Lama som religiøs titel

Dalai Lama er en religiøs titel inden for tibetansk buddhisme. Navnet betyder “den oceaniske visdoms lærer”. Det hentyder til, at en Dalai Lama anses for at have den totale åndelige viden og at kunne vejlede andre i den.

Dalai Lama er den øverste åndelige leder i tibetansk buddhisme og oprindelig også den politiske leder af Tibet. Han regnes for en inkarnation af en bodhisattva kaldet Avalokiteshvara, som er en slags himmelsk buddha. Hver gang en Dalai Lama dør, lader bodhisattvaen sig inkarnere på ny, hvorved en ny Dalai Lama bliver til. Den nuværende er den 14. i rækken af Dalai Lamaer.

Bodhisattvaen Avalokiteshvara kaldes også ‘medfølelsens buddha’. Som en inkarnation af Avalokiteshvara regnes Dalai Lama for en levende bodhisattva eller buddha, der udstråler kærlighed og medfølelse til alle. Han udlever bodhisattva-løftet om at hjælpe alle levende væsener til frelse, dvs. til nirvana.

I Tibet findes en række kloster-linjer med lidt forskellige udformninger af den buddhistiske lære. Dalai Lama er specifikt den øverste lama i Gelugpa-linjen, også kaldet ‘gulhuerne’. Der er tre andre store kloster-linjer, bl.a. ‘rødhuerne’. Der findes derfor mange andre lamaer i tibetansk buddhisme, men Dalai Lama regnes for den øverste.

Den nuværende Dalai Lama og hans historie

Den nuværende Dalai Lamas navn er Tenzin Gyatso. Han blev født i ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind