Livshjulet

Her får du hjælp til at forstå og analysere livshjulet, som spiller en central rolle i buddhismen. Vi har både en overordnet og en mere uddybende forklaring af hjulet og dets dele.

Hvad er livshjulet?

Det buddhistiske livshjul er en billedlig gengivelse af genfødslernes kredsløb, samsara. Den overordnede pointe med livshjulet er, at eksistensens er ligesom et drejende hjul, hvor man gentager handlinger og genfødsler igen og igen. Hjulet viser, hvordan genfødslernes kredsløb fungerer, hvad der er årsagerne til det, og hvordan man slipper ud af det.

Livshjulet findes i lidt forskellige udgaver, men indholdet er stort set det samme. Her ser du en af de typiske versioner:

Kilde: Wonderlane from Seattle, USA, CC BY 2.0

Selve livshjulet består af fire lag af cirkler, som indefra er:

  • De tre rodårsager: uvidenhed (gris), begær (hane) og had (slange). Det er de tre grundlæggende årsager til, at man skaber karma og genfødes.
  • De to karmaveje, man kan gå mod næste genfødsel (en lys og en mørk halvdel).
  • De fem verdener, man kan blive genfødt i (de fem store billeder i midten).
  • Årsagskæden med tolv led. Den viser, hvordan alting opstår betinget af hinanden og går i ring i en uendelighed (den yderste ring i hjulet).

Uden for livshjulet ses desuden nogle vigtige elementer:

  • Begærets fyrste, Mara, holder livshjulet som symbol på, at begæret fastholder væsener i genfødslernes kredsløb (i nogle udgaver er det dødsguden Yama, som holder hjulet).
  • Buddha står øverst til højre på en sky uden fo
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind