Constance Ring | Analyse

 • HF 2. år
 • Dansk A
 • 12
 • 18
 • 7215
 • PDF

Romananalyse: Constance Ring | Analyse

Romananalyse af Amalie Skrams ”Constance Ring”.

Opgaven fokuserer på, hvordan romanen i høj grad er påvirket af tidens tendenser i retning af den naturalistiske synsvinkel på livet. Der trækkes desuden opgaven igennem en rød tråd til John Stuart Mills teorier om datidens underkuede kvinder.

Studienets kommentar

Flot, gennemarbejdet og tekstnær opgave, der viser stor forståelse for romanen og kommer omkring de vigtigste temaer. Smukt sprog. Meget relevant inddragelse af John Stuart Mills teorier om kvindernes underkuelse. Opgaven er ideel som inspiration til opgaver om Det moderne gennembrud, Amalie Skram og sædelighedsfejden.

Indhold

1.Indledning
2.Amalie Skram, forfatteren
3.Referat af John Stuart Mill, Kvindernes underkuelse
4.Referat af Constance Ring
5.Analyse af Constance Ring
5.1 Ægteskabet med Ring/illusionen om kærligheden
5.2 Constances forhold til Meier og Lorck under ægteskabet med Ring
5.3 Rings utroskab og svigtet
5.4 Tiden efter Rings død og skyldfølelsen
5.5 Ægteskabet med Lorck
5.6 Meier og selvmordet
6.Perspektivering af naturalismen
7.Konklusion
8.Litteraturliste

Uddrag

”Constance Ring” er Amalie Skrams debutroman og er skrevet i 1885, efter hun flyttede til Kbh. og blev en del af det kulturradikale miljø omkring Georg Brandes. Handlingen foregår også i denne tidsperiode og varer mellem 8-10 år. Miljøet er det velhavende borgerskab, hvor manden arbejder med forretninger, og kvinden i hjemmet fungerer som selskabsdame og moder til mandens børn.

Det første naturalistiske træk i teksten finder man på side 10, hvor Constance sidder alene tilbage i hjemmet og drømmer om, hvordan ”…livet skulle have været, men som det ikke var.” Hun bliver gift med den meget ældre mand, Ring, hvilket er normalt på denne tid i historien, da man skulle være sikker på at være sikret økonomisk tryghed. Da Constance gifter sig, er hun ung og påvirkelig, hvilket gør det nemt for tanten at få sat giftermålet i stand. Der er ingen naturlig grund til, at Constance netop vælger Ring, men derimod presset fra især tanten, som forventer hende til at tage imod tilbuddet om et godt parti.
Allerede efter to år viser sig et tydeligt tegn på det usunde forhold, der er imellem dem. Hun er kold og lukket over for ham pga. den udeblevne kærlighed, og hun bliver sammenlignet med en syg plante. John Stuart Mill mener: ”…når kvinder opdrages som en art drivhusplanter,…så er det intet under, om de vokser op med konstitutioner, der kommer i uorden ved den ringeste indre eller ydre årsag…” Der er dog intet, som tyder på, at Constance har fået en opdragelse uden frisk luft og aktivitet, men selve livet sammen med Ring kan nemt sammenlignes med den indelukkede og usunde atmosfære, på hvilken måde drivhusplanten beskrives af Mill.

Der er ingen seksuel kontakt i ægteskabet, eftersom hun ikke elsker ham, og derfor frastøder ham bl.a. ved hjælp af påskud om at passe og pleje sine egne planter. Forholdet imellem dem fungerer generelt ikke, fordi de er to vidt forskellige mennesker, som er sat sammen af skæbnen og en emsig tante. Ring er gennemgående beskrevet usympatisk og utiltalende, og han drikker for meget. Han kommer ofte under det indtryk at være til grin og pinlig, selvom han for det meste bare prøver at være morsom og fornøjelig. Hans forsøg på at gøde vandene mellem dem ved køb af diverse materielle genstande lykkes heller ikke, selvom det bl.a. er en statue af kærlighedsgudinden Venus fra Milo, som dog er støbt i koldt marmor og granit. Ring er generelt meget styret af det materielle og har ingen... Køb adgang for at læse mere

Constance Ring | Analyse

[17]
Bedømmelser
 • 10-01-2007
  det er en meget flot og gennemarbejdet analyse og fortolkning af constance. meget bemærkelsesværdig i mine øjne...
 • 14-12-2005
  Virkelig god opgave om Amalie Skram; Constance Ring. Den er spækket med stof og veldokumenteret.
 • 26-05-2016
  kan godt anbefales, lidt for langtrukende
 • 10-07-2014
  Givet af HF-elev på 1. år
  ................................................