[5]

Constance Ring

Her får du hjælp til at analysere og fortolke romanen Constance Ring (1885) af forfatteren Amalie Skram (1846-1905). 

Først finder du en side med den nødvendige baggrundsviden samt en side med et persongalleri, hvor vi kort beskriver romanens vigtigste personer. Herefter følger et resumé af hele handlingen og dernæst grundige kapitelresuméer, hvor vi også forklarer handlingen for dig. Efter kapitelresuméerne finder du selve analysen af romanen, hvor vi går i dybden med de vigtigste analysepunkter. Endelig giver vi et bud på, hvordan romanens vigtigste tematikker kan fortolkes og perspektiveres.

Hvis du skal skrive opgave om de historiske perspektiver i Constance Ring, har vi som en krølle på analysehjælpen samlet en række gode ideer på siden om DHO (Dansk-historieopgaven). 

Vi citerer fra Gyldendals udgave af romanen, hvor retskrivningen er let opdateret i forhold til originalen. Ved citater angiver vi sidetal, så du let kan finde citaterne selv. Andre udgaver af romanen er ikke så forskellige fra denne, så du vil ret let kunne finde citaterne, hvis det er en anden udgave, du har læst.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen, hvor vi påbegynder en fortolkning af romanens tematisering af frihed

Forståelsen af frihed i Constance Ring kan tolkes på flere måder

På en måde er Constance Ring en helt klassisk naturalistisk roman, hvor det med tiden bliver tydeligt for alle, at Constance ikke har andre udveje end selvmordet. Hendes liv er bestemt eller determineret af den arv, der kommer til udtryk i hendes personlighed, og af det miljø, hun er del af.

Hun forsøger at ændre den forudbestemte livsbane, som hun er blevet placeret på, men det lykkes hende ikke. På et tidspunkt gør det hende dybt deprimeret og apatisk, det vil sige helt handlingslammet og ligeglad med alt og alle. Senere forsøger hun at få det bedste ud af sin situation, uden dog at være glad, og til sidst forsøger hun sig med en kærlighedsaffære med Mejer. Ingen af hendes oprørsforsøg er dog tilfredsstillende, og i stedet for at føre til større frihed, fører forsøgene hende lige i afgrunden.

Historien om Constance Ring fortæller os dermed, at frihed ikke er mulig at opnå. Alle mennesker er del af et kolossalt system og af generationernes kamp for bedre levevilkår. Derfor må den enkelte tilpasse sig helheden, og kan man ikke det, bukker man under. Det er dog kun én af de mulige fortolkninger af, hvilken forståelse af frihed, vi møder i Constance Ring. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Constance Ring

[5]
Bedømmelser
 • 10-04-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 19-06-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 08-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 08-05-2023
  Givet af 1.g'er på STX