Kapitel 6-13

Kapitel 6

Tiden er kommet for Constances mors afrejse. Det gør Constance trist, at hun nu igen skal være alene med sin mand, for selv om hun har været skuffet over den manglende fortrolighed med moren, har det alligevel været trygt at have hende boende. Morens besøg har givet anledning til mange aktiviteter og selskaber, som har afledt Constances opmærksomhed fra det ægteskab, hun længes efter at blive fri for. Men nu er Constance altså alene tilbage i hjemmet med Ring.

Han håber omvendt, at den gode stemning fra svigermorens besøg bliver hængende i hjemmet, men han bliver skuffet. Da han kommer hjem fra arbejde den samme dag, opstår der lynhurtigt et voldsomt skænderi mellem ham og Constance. Han beskylder hende for at være sur og ukærlig over for ham, men siger også, at hun nok ville live op og blive indladende over for andre, hvis de inviterede gæster. Han siger næsten direkte, at hun flirter for meget med de unge mænd i deres bekendtskabskreds. Den beskyldning gør Constance vred og får hende til at hade Ring endnu mere. 

Han forsøger at tvinge sine kærtegn igennem og holder hende hårdt fast. Hun får ham dog hurtigt til at lade være og giver sig herefter til at græde. Det får Ring til at tænke, at hun er ved at bløde op over for ham, men det er i virkeligheden det modsatte, der sker. Hun ender med at vise ham bort med vrede ord, så han forlader hjemmet og går i Tivoli.

Kapitel 7

I kapitel 7 møder vi igen Constances to bejlere: den unge musiker Mejer og lægen Lorck. Kapitlet starter med beskrivelsen af en sammenkomst på landet hos Constances tante, hvor Constance er med til en selskabsleg. Den ender med, at hun og Mejer falder oveni hinanden. Inden de rejser sig, kommer Mejer til at kysse hende på øret. Constance siger alvorligt til ham, at han aldrig må gøre sådan noget igen. Mejer accepterer Constances forbud, fordi han opfatter det som noget meget fornemt at være hemmeligt forelsket på afstand. 

Lorck er mere moderne og ønsker at få et egentligt forhold til Constance. Dagen efter festen hos tanten, dukker han derfor op hjemme hos Constance. Det er sidst på eftermiddagen, og Ring er endnu ikke kommet hjem. Lorck giver sig til at tale med Constance om litteratur. De er uenige om beskrivelserne af kærlighed, som ifølge Lorck er en overvurderet følelse og derfor gerne må fremstilles kritisk i litteraturen. Constance længes derimod efter at læse en god og positiv beskrivelse af et kærlighedsforhold. 

Samtalen om kærlighed fører over i en samtale om ægteskabet som institution. Lorck repræsenterer et moderne syn på samfundet, så ifølge ham er ægteskabet et problem for den frie kærlighed og især den frie seksualitet. Lorck lader til at mene, at mennesker generelt ville få det bedre, hvis de fulgte deres drifter og ikke lod gammeldags begreber om ære og skam samt gamle samfundsinstitutioner som ægteskabet begrænse dem. Den holdning virker Constance også skeptisk over for. 

Derfor kommer det ikke som en overraskelse, da Constance ender med at afvise Lorck. Hele deres samtale leder nemlig frem til, at Lorck erklærer sin kærlighed til Constance. Men hun opfatter det som pinligt og væmmeligt og afviser ham meget bestemt. I de følgende dage og uger nægter hun at se ham, og når Ring ønsker at invitere ham, sætter hun sig og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind