Genretræk

Constance Ring er en udviklingsroman med tragisk afslutning

Constance Ring af Amalie Skram er ofte blevet beskrevet som en udviklingsroman. Udviklingsromanen er en særlig genre, der har fokus på en enkelt persons udvikling gennem livet. Det er især de indre forandringer, der beskrives, mens ydre præstationer spiller en mindre rolle. 

Mange udviklingsromaner ender tragisk, fordi hovedpersonen ikke udvikler sig, som han eller hun har håbet på. Dermed adskiller udviklingsromanen sig fra en lignende genre nemlig dannelsesromanen, hvor hovedpersonen typisk vender 'hjem' igen eller opnår en position, hvor han eller hun har glæde af den dannelsesproces, romanen handler om. Udviklingsromaner er derimod mere åbne og følger hovedpersonens udviklinger, selv om de ikke peger hen mod en lykkelig eller meningsfuld slutning. 

Det er tydeligt at se, hvorfor det giver mening at betegne Constance Ring som en udviklingsroman. Vi følger nemlig Constance fra hun er en ung kvinde, der er blevet fanget i et ulykkeligt ægteskab, til hun en del år senere er blevet så fortvivlet over sine manglende muligheder og manglende evner til at gøre oprør, at hun beslutter at begå selvmord. Hun udvikler sig overordnet set i en negativ retning fra en livsglad pige, der kommer til storbyen med positive forventninger til voksenlivet, til en livstræt og desillusioneret voksen kvinde, der ikke ser andre udveje end selvmordet. 

Undervejs sker der flere forandringer med Constance, hvor hendes håb og livsmod tændes igen. Hun - og v...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind