Kapitel 1-5

Kapitel 1

I kapitel 1 får vi præsenteret et ægtepar, Edvard og Constance Ring. De har været gift i to år, men har endnu ingen børn. De bor i en stor lejlighed i Homansby, en fin bydel i Kristiania (det gamle navn for Oslo), hvor de ofte får besøg af venner og familie. Edvard Ring er en succesfuld forretningsmand, som er 16 år ældre end Constance, der er 21 år ved romanens start. 

Vi får hurtigt indtryk af, at Constance ikke trives i ægteskabet. Tidligere var hun en glad og munter ung kvinde, der var åben over for alt og alle. Men i løbet af de to års ægteskab er hun blevet stille, trist og indadvendt. Constances forandring plager hendes mand, der forsøger at muntre hende op ved at tage hende med på ture og til masser af selskaber hos deres venner. Han sender hende også på et kurophold, men intet af det hjælper. 

Vi hører at Constance savner sit hjem og sin barndom og ungdom. Hun er opvokset i provinsbyen Molde i det vestlige Norge og tænker ofte tilbage på livet her, på roture med nogle andre piger fra byen og fisketure med brødrene. Livet dengang virker idyllisk i hendes erindring og står i skarp kontrast til hendes liv i ægteskabet med Ring. 

Kapitel 2

Edvard Ring forsøger at få Constances tante til at finde ud af, hvad der egentlig er galt. Tanten kommer i samme kredse som Ring, og det er hende, der i første omgang har sat de to i forbindelse. Constance fortæller sin tante, at hun længes hjem, så tanten foreslår Ring, at han kan sende Constance på ferie til Molde, hvor hendes forældre stadig bor. Det nægter han at gøre, og ægteskabet fortsætter med at gå lige så dårligt som hidtil. 

Vi hører dog, at Constance ind imellem bliver sit gamle, livlige selv. Det sker, når parret er til selskab og Constance bliver opvartet af andre mænd. Men alene sammen med Ring er hun konstant i dårligt humør. De to er ofte uenige og skændes om de mindste ting. Deres skænderier kommer til fuld udfoldelse, da Ring skal på en forretningsrejse til København og Stockholm, hvor det egentlig er meningen, at Constance skal med. Men hun glæder sig ikke ved udsigten, og det ender med, at Edvard foreslår hende, at hun bliver hjemme, med mindre hun vil ”være rigtig sød og elskværdig både på rejsen og senere” (9). Constance nægter at føje Ring, og det ender derfor med, at hendes mand rejser alene.

Under hans fravær kommer de begge til at savne hinanden. De sender kærlige breve til hinanden og glæder sig, til de skal mødes igen. Ring vender endda hjem en uge tidligere end planlagt. Men da han er tilbage i hjemmet igen, forsvinder alle Constances ømme og kærlige følelser straks. Nu står det helt klart for hende, at hun ikke føler noget for ham. 

Ring taler igen med Con...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind