Kapitel 28-34

Kapitel 28

Lorck, Constance og Mejer rejser hjem til Norge. Lorck er i godt humør, fordi han nu mener at have styr på sit ægteskab igen. Han virker helt sikker på, at han ikke skal frygte, at der er noget mellem Constance og Mejer. 

Da det lille selskab rejser med skib fra København til Kristiania (Oslo), er der ikke plads til, at Lorck og Constance får deres egen kahyt. De må sove på fælles soverum, henholdsvis for mænd og kvinder, men Constance kan ikke falde i søvn. Der er et barn, der græder, og luften er alt for tæt og varm i soverummet. Derfor går hun op på dækket for at trække frisk luft. Her møder hun Mejer.

De taler om den tid, der nu skal komme. Mejer glæder sig ikke til at vende hjem, for han bor alene og skal bruge sin tid på at undervise i musik og ikke på at komponere musik. Det værste for ham er dog, at han ikke længere kan være sammen med Constance. At leve adskilt fra hende er hans største problem. Han nævner derfor muligheden af at rejse til udlandet igen, men den tanke bryder Constance sig ikke om. Dermed afslører hun, at hun er forelsket i ham, selv om tanken om at være en utro hustru plager hende. Deres samtale på skibet slutter med, at Mejer kysser hendes fingre. 

Da de tager afsked ved skibet næste morgen har Mejer et udtryk i ansigtet, som gør dybt indtryk på Constance. Hun virker på alle måder forelsket i ham, men Lorck har ikke opdaget noget. Han tror stadig, at hun 'kun' er vred på ham over, at han har fået et barn med en anden kvinde, Kristine, og haft affæren med Kristine, sideløbende med at han friede til Constance. Men Constance tænker ikke længere på Lorck. Hun er kun optaget af Mejer. 

Kapitel 29

Kort tid efter hjemkomsten til Kristiania flytter Lorck og Constance ind i deres lejlighed, der ikke ligger så langt fra den lejlighed, hvor hun boede med Ring. Constance går imidlertid rundt i den nye lejlighed og tænker på Mejer. Hun ville ønske, at hun havde forelsket sig i ham tidligere, så de kunne leve i et ordentligt forhold og hun frit kunne nyde sin kærlighed til ham. 

Mejer kommer på besøg allerede inden Constance og Lorck rigtig er flyttet ind og bliver vist rundt af Constance, der er alene i lejligheden. Mejer nævner kort den aften på dækket, hvor Constances kærlighed blev åbenlys for ham. Constance svarer, at de fra nu af kun kan være venner. Det skal Mejer love hende. Hun vil gerne forblive en "hæderlig kvinde" (248), som hun kalder det, selv om hun længes efter ham igen og igen. 

Lorck ankommer til lejligheden og afbryder deres samtale, men det virker stadig ikke, som om han har fattet mistanke til Constance og Mejer. Han er venlig og jovial over for Mejer og virker også åben over for Constance, men hun er fortsat kølig og afvisende over for ham. 

Lorck forstår ikke, hvorfor Constance er så afvisende, og vi følger hans tanker om ægteskabet. Han fortsætter sine forsøg på at nå Constances hjerte, og i slutningen af kapitlet finder hun sig i at blive kærtegnet af ham. Det opfatter Lorck som en invitation eller en åbning, der kan genskabe kærligheden mellem dem. Men for læseren er det tydeligt, at Constance har mistet enhver tro på ægteskabet med Lorck, og hun græder for sig selv, akkurat som i ægteskabet med Ring. 

Kapitel 30

Lorck og Constance l...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind