Digte

Brugsdigtning

Litteraturen fra barokken er brugsdigtning. Det betyder, at den skal bruges til bestemte lejligheder og formål som fx kirkegang, bryllupper, begravelser, kroninger og fødselsdage. Digterne udfører bestillingsarbejde som salmer og lejlighedsdigte, der stiller krav til originalitet og håndværksmæssig kunnen. Desuden indgår digtningen i den kristne opdragelse af folket, hvor dens opgave er at opdrage dem til kristen livsførelse. Derfor skriver barokdigterne også på dansk og ikke på latin.

Barokdigtningen er kendetegnet ved en følelsesladet, billedrig og kunstfærdig stil. Komplicerede ordvalg og mange sproglige billeder er idealet. Målet er at vække stærke følelser hos læseren. Den barokke digtning spejler datiden samfund, hvor alle har deres plads i et fast system. Kongen befinder sig på toppen og styrer det hele. Kristendommen gennemsyrer alt og påvirker alle sider af tilværelsen.

Genrer

Salmer er den klart dominerende genre i barokken. Det hænger sammen med, at kirken udvikler et strengere syn på troen. Det er ikke nok at tro - man må også have den rette tro (ortodoksi). Dermed bliver forkyndelsen af kristendommen endnu vigtigere end før. Eftersom de fleste ikke kan læse og skrive, må teksterne være sangbare og lette at huske. Gennem salmerne kan den enkelte tage del i den religiøse forkyndelse. Thomas Kingo er baroktidens helt store salmedigter. I sine salmer viser han jordelivets forgængelighed, synd ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind