Barokken (ca. 1620-1720)

Modreaktion på renæssancen

Barokken er den litteraturhistoriske periode, der afløser renæssancen i 1600-tallet. Barokken er en modreaktion på renæssancens rene linjer og harmoniske kunst og litteratur.

I barokken er man sig smerteligt bevidst, at livet ikke er særlig harmonisk, men at livet blot er som et kort øjeblik, før døden indtræder. Derfor er den barokke kunst og litteratur fokuseret på temaer som forgængelighed (vanitas) og modsætningen mellem tid og evighed. Disse temaer behandles som regel på en storladen og meget iscenesat måde i barokken.

Fakta om barokken

Tid: Ca. 1620-1720.

Centrale litterære genrer: Salmedigtning, lejlighedsdigte, hyrdedigte.

Vigtigste forfatter: Thomas Kingo.

Vigtigste filosof: Blaise Pascal.

Kendte digte og salmer fra barokken:

Thomas Kingo: ”Keed af Verden, og kier ad Himmelen”, ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”, ”Herre Gud! Dit dyre navn og ære”, ”Nu rinder Solen op af østerlide”, ”Hosianna”, ”De Fattige udi Odense Hospital”, ”Chrysillis”.

Historisk og samfundsmæssig baggrund

Krigstid: I Europa er tiden præget af voldsomme krige mellem stormagterne. Ikke mindst trediveårskrigen (1618–1648), som bl.a. er udløst af religiøse modsætninger mellem protestanter og katolikker. I Danmark hærger en række krige imod svenskerne, som Sverige vinder. Danmark mister Skåne, Halland og Blekinge til Sverige.

Religionskamp og tro: Pga. kampen mellem protestanter og katolikker bliver kirken og troen mere vigtig i barokken end i renæssancen. I barokken er det ikke nok at tro - man må også have den rette tro (ortodoksi).

Enevældig konge: Den enevældige konge er landets suveræ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind