Oldtid og middelalder (ca. 750-1500)

Overgangen mellem oldtiden (vikingetiden) og middelalderen er en afgørende overgangsfase for Norden og den nordiske litteratur. Her går vi fra asatro til kristendom, og runerne bliver skiftet ud med det latinske alfabet som skrift. Overgangen medfører langsomt et skifte i værdier fra vikingetidens æresbegreber til middelalderens mere kristne værdier.

Fakta om oldtiden (vikingetiden)

Tid: Ca. 750-1050.

Enhedskultur: Norden (Danmark, Norge, Sverige) har samme kultur (vikingekultur), sprog (oldnordisk) og religion (asatro).

Storhedstid: En storhedstid med meget handel, og hvor de nordiske vikinger danner kolonier mange steder, bl.a. i England, Island og Grønland.

Danmark: Danmark er delt ind i en masse småriger, ledet af høvdinger, som både tager sig af lov og ret, krig og dyrkelse af guderne.

Værdier: De vigtigste værdier i vikingetiden er ære og slægt. Slægtens status i samfundet og den enkelte persons ære er afgørende. Ære kunne man bl.a. vinde ved at ’drage i viking’, dvs. tage på vikingetogt og vinde ry som en stor kriger.

Sprog: Sproget, som tales, kaldes ”oldnordisk”. I 800-tallet sker der en sproglig udvikling, sådan at oldnordisk deles op i østnordisk (Danmark og Sverige) og vestnordisk (Norge og Island). Vestnordisk kaldes også norrønt, hvilket er eddaernes og sagaernes sprog.

Runealfabet: Alfabetet er runer, der er velegnede til inskriptioner i sten, metal og træ. Runealfabetet kaldes ’futhark’ efter de første bogstaver i alfabetet.

Mundtlig skjaldedigtning og fortællekunst: I oldtiden var der stor prestige i at være en god skjald, dvs. en person som kunne digte gode vers og synge dem. Sandsynligvis har det også været udbredt at fortælle historier om store konger og vikinger. På den måde er historier og skjaldedigte fra vikingetiden blevet overleveret fra mund til mund helt fr...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind