Det folkelige gennembrud (ca. 1900-1920)

Fokus på landbefolkningen og dens kultur

Når der tales om ”det folkelige gennembrud”, menes der et samfundsmæssigt og litterært gennembrud for almindelige og fattige folk på landet. En meget stor del af befolkningen bor omkring år 1900 stadig på landet, og langt de fleste af de nye industriarbejdere i byen har deres rødder på landet. Med ”det folkelige” menes derfor landbefolkningen og dens kultur.

Med ”gennembrud” menes der i denne sammenhæng først og fremmest, at der kommer fokus på landarbejdernes vilkår og kultur i litteraturen og i samfundsdebatten. De nye forfattere som Jeppe Aakjær, Johan Skjoldborg og Martin Andersen Nexø kommer selv fra små kår på landet og kender til landarbejdernes forhold. De kan derfor beskrive de elendige vilkår, som bydes en stor del af tyendet og landarbejderne, og de kan gengive den folkelige kultur indefra.

Det folkelige gennembrud kan både forstås som et oplysningsgennembrud (oplysning og forbedring af forholdene på landet) og som et litterært gennembrud (nye emner og temaer, et nyt sprog og et nyt perspektiv i litteraturen).

Fakta om det folkelige gennembrud

Tid: Ca. 1900-1920.

Vigtigste forfattere: Jeppe Aakjær, Johan Skjoldborg, Martin Andersen Nexø, Marie Bregendahl, til dels Johannes V. Jensen.

Centrale litterære genrer: Digte, sange, romaner, novel...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind