Aflæs og sammenlign boksplot

I denne guide forklarer vi, hvordan du aflæser et boksplot og sammenligner to (eller flere) boksplot. Et boksplot er en grafisk præsentation af en fordeling, og boksplot kan bl.a. benyttes til at sammenligne to fordelinger. Til den skriftlige eksamen kan du møde opgaver, hvor du skal aflæse værdier i et boksplot og sammenligne to fordelinger ved at sammenligne boksplot. I denne guide får du hjælp til at løse opgaver af denne type.

Herunder er der fire eksempler på, hvordan opgaven kan være formuleret:

  • Bestem kvartilsættet.
  • Sammenlign boksplottene.
  • Benyt de to boksplot til at sammenligne aldersfordelingen blandt medlemmerne i håndboldklubben og fodboldklubben.
  • Bestem kvartilsættet og sammenlign fordelingen af karakterer blandt eleverne i de to klasser ved hjælp af boksplottene.

Du kan genkende opgavetypen ved, at der står i opgaveformuleringen, at du skal bestemme fordelingens kvartilsæt eller sammenligne to boksplot - eller begge dele.

Du får typisk givet et boksplot i opgaveformuleringen, som du skal sammenligne med et boksplot, du har lavet i en tidligere opgave. Hvis du er i tvivl om, hvordan du laver et boksplot, så kan du få hjælp i vores guides til WordMatMaple™ og TI-Nspire™.…

...

Sådan aflæser du et boksplot

Et boksplot er en grafisk præsentation af en fordeling. Her er et eksempel på et boksplot:

Hen ad x-aksen er observationerne. Eksemplet herover viser aldersfordelingen blandt medlemmerne i en forening, og tallene på x-aksen er derfor medlemmernes alder (målt i år). y-aksen spiller ikke nogen rolle. Det er derfor lige meget hvor ”højt oppe”, man tegner sit boks…

...

Eksempel

Vi tager igen udgangspunkt i eksemplet med aldersfordelingen blandt medlemmerne i en forening, men kigger denne gang på to foreninger: forening A og forening B. De to boksplot herunder viser aldersfordelingen i de to foreninger.

Den mindste og største observation samt kvartilsæ…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind