Komposition

Hvad er komposition?

Komposition betyder opbygning. Analyse af komposition handler om at se på, hvordan en tekst er opbygget. Med andre ord kigger vi på de dele, som teksten består af, og beskriver, hvordan delene hænger sammen. 

Vi kan analysere kompositionen i stort set alle typer tekst. 

  • I fiktion handler komposition typisk om, hvordan handlingen er opbygget, hvordan tiden forløber, om der er vendepunkter, hvordan teksten begynder og slutter, og om teksten er inddelt i f.eks. vers, strofer, kapitler eller afsnit.
  • I non-fiktion, f.eks. sagsprosa, handler komposition typisk om, hvordan indholdet bliver præsenteret. Vi kigger f.eks. på overskrifter og rubrikker, på indledning, midte og afslutning og på brug af eventuelle billeder og billedtekst.
  • I visuelle tekster som f.eks. billeder og reklamer handler komposition typisk om, hvad der er i forgrund, mellemgrund og baggrund, hvad der er blikfang, hvordan linjerne går, hvordan beskæringen er lavet og evt. brug af tekst.

Når vi arbejder med komposition i fiktion, er der nogle begreber, som kan være gode at kende. I denne vejledning gennemgår vi flere af dem. Vi kigger på in medias res, som vi bruger om bestemte slags begyndelser, og vi gennemgår flashback og flashforward, som vi bruger om brud på kronologien i en tekst. Derudover forklarer vi forskellige begreber, som du kan bruge til at beskrive den overordnede handling i en fortælling. Her ser vi på cirkelkomposition og rammefortælling samt berettermodellen og kontraktmodellen. Til sidst har vi også en side om de tekniske begreber fabula og sjužet.

Relevante analysevejledninger

Der er forskel på, hvordan en novelle, en nyhedsartikel og et pressefoto er opbygget. Derfor er det en god idé at læse om kompositionen i lige netop den genre, du skal arbejde med. Studienets analysevejledninger hjælper dig med at analysere tekstens komposition i mange forskellige genrer: 

OBS! Kan du ikke finde en vejledning til den genre, du arbejder med, vil du ofte kunne bruge en af vores andre analysevejledninger. Her må du så vidt muligt prøve at finde en vejledning, som passer til din tekst. Sidder du f.eks. med kortprosa, kan du kigge i novelleanalyse. Her vil mange af novellegenrens kendetegn og træk nemlig ligne kortprosagenrens.