Direkte, indirekte og dækket direkte tale

Der kan bruges forskellige teknikker til at gengive, hvad personerne siger (og tænker) i en tekst. Vi kalder de tre teknikker for direkte tale (eller direkte tanke), indirekte tale (eller indirekte tanke) og dækket direkte tale (eller dækket direkte tanke). De bruges bl.a. i fremstillingsformerne dialog, tankereferat og indre monolog.…

...

Direkte tale

Direkte tale (og direkte tanke) er, når en persons tale eller tanke gengives ordret. Det vil sige, præcis som personen siger eller tænker det. Direkte tale kaldes også replik.

Eksempel: “Jeg er så pisse træt af det hele”, sagde Martin. Kristian tænkte: “Det forstår jeg fandme godt”. 

Typisk markeres direkte tale eller tanke med citationstegn (f.eks. “...”) eller replikstreger (...). De…

...

Indirekte tale

Indirekte tale (og indirekte tanke) er, når en persons replikker eller tanker gengives af fortælleren frem for personen selv. Det betyder, at vi bliver fortalt om det sagte eller tænkte i stedet for at høre det direkte udtrykt. 

Eksempel: Martin sagde, at han var træt af det hele. Kristian tænkte, at det forstod han godt. 

Vi genkender den indirekte tale eller tanke på, at replikken eller tanken er placeret i en ledsætning, som ofte begynder med “at” eller hv-ord som “hvor” eller “hvorfor”. De…

...

Dækket direkte tale

Dækket direkte tale (og dækket direkte tanke) er, når en persons replik eller tanke gengives af fortælleren med klare træk fra personens eget sprog.

Eksempel: Martin var så pisse træt af det hele. Kristian forstod ham fandme godt.  

Dækket direkte tale eller tanke kan være vanskeligt at opdage i en fortælling. Det sagte eller tænkte bliver ikke direkte fremstillet som noget, nogen af personerne siger eller tænker. Det er derfor, vi siger, at talen eller tanken er dækket. Der er i…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind