Scenisk og panoramisk fremstilling

Du kan analysere tekstens fremstillingsformer ved hjælp af begreberne scenisk og panoramisk fremstilling. Nogle gange kaldes de også for scenisk og panoramisk fortællemåde eller scenisk og panoramisk fortæller.…

...

Hvad er scenisk fremstilling?

Scenisk fremstilling viser handlingen som i en scene fra en film eller teatret. Det føles, som om begivenhederne sker her-og-nu for øjnene af os. Handlingen bliver på det samme sted og bevæger sig fremad i et lavt fortælletempo. Der er plads til replikker og detaljerede beskrivelser af personer og miljø. 

Ofte bruges scenisk fremstilling til at zoome ind på novellens centrale begivenheder og gøre dem levende for os. 

Eksempel…

...

Hvad er panoramisk fremstilling?

Panoramisk fremstilling giver overblik over handlingen. Fortælleren fokuserer udelukkende på de store linjer og bevæger sig hurtigt fremad med mulighed for større spring i tid og sted. Vi siger, at der er et højt fortælletempo. 

Panoramisk fremstilling kan sammenlignes med, når kameraet i en film zoomer ud og panorerer, dvs. bevæger sig hen over, en scene uden at dvæle ved særlige øjeblikke. Det virker på den måde, som om fortælleren har stor afstand til det fortalte. 

Ofte bruges panoramisk fremstilling til at flytte handlingen fremad eller forberede os på en passage med scenisk fremstilling. Panoramisk fremstilling kan f.eks. give overblik over det miljø, en vigtig begivenhed skal udspille sig i. 

Eksempel: I Karen Bl…

...

Relevante analysevejledninger

Studienets analysevejledninger hjælper dig med at analysere de to fremstillingsformer i flere forskellige genrer: 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind