Synsvinkel

Hvad betyder synsvinkel?

Synsvinkel betyder, hvorfra vi ser handlingen i en tekst. Handlingen vil altid være fortalt fra en eller flere synsvinkler, f.eks. indefra hovedpersonens synsvinkel, indefra fra tre forskellige personers synvinkel eller udefra som en slags flue på væggen.

Når vi analyserer synsvinklen i en tekst, bruger vi typisk begreberne indre synsvinkel, ydre synsvinkel og eventuelt skiftende eller kombineret synsvinkel, hvis synsvinklen skifter. I film vil vi ofte sige, at synsvinklingen ligger hos én eller flere personer i filmen og derudover bruge begreberne subjektiv og/eller objektiv synsvinkel.

Indre synsvinkel

Indre synsvinkel (eller indre/indvendigt syn) giver adgang til én eller flere personers indre. Vi ser med andre ord handlingen gennem deres øjne, og deres følelser og tanker kan dermed komme til at farve, hvordan handlingen bliver beskrevet. 

I de fleste tilfælde af indre synsvinkel har vi direkte adgang til personens følelser og tanker. Men i nogle tekster deler personen ikke sine tanker og følelser med læseren. Dette kan give indtryk af, at personen har noget at skjule.

Eksempel: Bodil var ked af hele situationen. Hun kunne mærke, at hun snart ville…

...

Relevante analysevejledninger

Studienets analysevejledninger hjælper dig med at analysere synsvinkel i mange forskellige genrer: 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind