Komposition

Opbygning - af filmen og af spændingen

En kampagnefilms opbygning (komposition) afhænger blandt andet af undergenren, den tilhører. Et sammenhængende handlingsforløb finder du især i den narrative kampagnefilm. Den lyriske og den informerende kampagnefilm er typisk ikke opbygget med lige så tydeligt et handlingsforløb, men derfor kan de godt have en bestemt komposition. Her gennemgår vi nogle af de elementer, du kan undersøge ved en kampagnefilms opbygning.

Handlingsforløb 

En kampagnefilm er ofte opbygget efter et af følgende handlingsforløb:

Lineært forløb: Handlingen er sammenhængende og skrider som udgangspunkt kronologisk frem uden spring i tid. Det gør det let at følge historien og giver et virkelighedstro udtryk.

Cirkulært forløb: Handlingen vender på en eller anden måde tilbage til dér, hvor den begyndte (cirkelkomposition). Der kan både ligge en positiv og en negativ symbolik for en hovedperson i  at være tilbage ved udgangspunktet. 

Fragmenteret forløb: Handlingen er klippet op i små bidder, fordi der springes rundt i både tid, sted og handling. Der kan indgå både flashbacks og flashforwards. Det giver ofte et splittet udtryk.

Flashbacks og flashforwards: Mange film skrider kronologisk fremad og fremstår derfor realistiske. Enkelte har spring i tid, som kan bidrage med spænding eller flere oplysninger om personerne. Folketingets Voteman (2014) har fx et humoristisk flashback, der uddyber, hvordan superhelten Voteman forvandlede sig fra taber til superh...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind