4. sang

Her finder du hjælp til at forstå og analysere 4. sang i Æneiden af Vergil. Det er i denne sang, at Dido og Æneas finder sammen og er kærester over en vinter. Men det er også her, hvor Æneas af Jupiter får besked på at forlade Dido og Karthago, og hvor Dido derfor ender med at begå selvmord.

På denne side får du viden om baggrunden for handlingen i 4. sang og et resumé af sangen som helhed. De grundige analyser af indholdet finder du på de næste sider. Vi har delt 4. sang op i fem afsnit, som følger handlingen, og som vi går i dybden med:

Vers 1-172: Dido og Æneas indleder et kærlighedsforhold

Vers 173-295: Jupiter befaler Æneas at forlade Dido og rejse til Italien

Vers 296-396: Dido konfronterer Æneas

Vers 397-553: Trojanerne forbereder afrejsen, og Dido forbereder sin død

Vers 554-705: Æneas rejser, og Dido begår selvmord

Baggrunden for handlingen

Baggrunden for handlingen i 4. sang af Æneiden er, at Æneas og hans trojanske folk har lidt skibbrud ud for Karthagos kyst. Her er de blevet taget godt imod af Karthagos dronning, Dido. Hun inviterer Æneas til en fest, hvor kærlighedsguden Amor sørger for, at Dido bliver forelsket i Æneas (sang 1). Derefter fortæller Æneas om Trojas fald og om hans flugt og rejse mod Italien, hvor han nu er endt i Karthago (sang 2-3). Da 4. sang begynder, er Æneas og trojanerne altså i Karthago hos punerne (karthagerne) og deres dronning, Dido. 

Resumé af 4. sang som helhed

Dronning Dido er forelsket i Æneas, men prøver at holde forelskelsen nede af hensyn til sit omdømme og sin afdøde mand. Anna, Didos søster, overtaler hende til at lade kærligheden komme til udfoldelse. Dido overgiver sig til en dyb forelskelse, hvor hun er som besat af Æneas og ikke kan tænke på andet. Opbygningen af byen Karthago går derfor i stå. Gudinderne Juno og Venus aftaler at lade Æneas og Dido finde sammen i et kærlighedsforhold. Under et uvejr flygter Æneas og Dido ind i en hule, hvor de har sex, og de er kærester ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind