2. sang

Her får du grundig hjælp til at forstå og analysere 2. sang i Æneiden af Vergil. Det er i denne sang, at Æneas i et langt tilbageblik fortæller om grækernes erobring af Troja.

På denne side får du et resumé af 2. sang og viden om baggrunden for handlingen. Du får også nogle bud på analyser af sangen som helhed. De grundigere analyser af versene i 2. sang finder du så på de næste sider. Vi har inddelt sangen i seks afsnit, som følger handlingen:

Vers 1-198: Den trojanske hest, Sinons løgne

Vers 199-249: Laókoons død, Den trojanske hest bringes ind i Troja

Vers 250-434: Grækerne angriber, Æneas går ind i slaget om Troja

Vers 434-558: Grækerne erobrer kongeborgen og dræber kong Priamos

Vers 559-679: Venus vejleder Æneas, Æneas hos sin familie

Vers 680-804: Æneas flygter ud af Troja

Baggrunden for handlingen i 2. sang er, at Æneas i 1. sang har lidt skibbrud og er endt i byen Karthago hos dronning Dido. Hun har inviteret ham til fest, og hun har bedt ham fortælle om Trojas fald og om hans lange rejse. Det er denne fortælling, som Æneas begynder på i 2. sang, hvor han beretter om Trojas fald.

Resumé af 2. sang

Æneas begynder på fortællingen om, hvordan Den trojanske krig sluttede. Han fortæller, at grækerne var trætte af krigen (efter 10 år), og at de derfor udtænkte en snedig plan til at erobre Troja. De lavede en gigantisk træhest (den trojanske hest) og lod som om, den skulle være en gave til guderne. I virkeligheden gemmer de en gruppe soldater indeni hesten. Grækerne lader som om, de sejler hjemad, men i stedet skjuler de flåden på en ø nær ved. Trojanerne fanger en græker ved navn Sinon, som fortæller en masse løgne, der narrer dem: Den trojanske hest er et offer til gudinden Minerva, fordi grækerne har syndet mod hende. Derfor må grækerne sejle hjem fra Troja uden at have erobret byen. Sinon får også flettet ind, at det vil være til stor velsignelse for trojanerne, hvis de viser Minerva ære ved at tage træhesten ind i byen. To gigantiske havslanger angriber præsten Laókoon og kvæler ham og hans to sønner. Trojanerne tror, at guderne straffer Laókoon, fordi han har kastet et spyd mod træhesten. Derfor vælger de at tage træhesten ind i byen for at sikre sig gudernes velvilje.

Om natten sejler den græske flåde tilbage til Troja og angriber byen. S...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind