Overblik og temaer

Sommerfugledalen tematiserer menneskets tanker i mødet med døden

Sommerfugledalen består af 15 sonetter, der hænger sammen som en såkaldt sonetkrans. Vi har forklaret de særlige genretræk, der kendetegner sonetkransen, på siden med baggrundsinformationer. På denne side giver vi dig et kort overblik over, hvad der mere konkret kendetegner Sommerfugledalen. Det gør vi ved at fremhæve de vigtigste temaer, som du finder i digtene.

Hele digtsamlingen tematiserer døden. Det fremgår allerede af undertitlen "et requiem", der betyder "en dødsmesse". Det er dog ikke kun døden, vi får beskrevet og tematiseret i løbet af de 15 digte, men i lige så høj grad meningen med livet, der sættes på spidsen i mødet med døden. Det er derfor mere præcist at sige, at digtene i Sommerfugledalen tematiserer menneskets tanker i mødet med døden, end det 'bare' er døden i sig selv, der tematiseres.

Tematiseringen af menneskets tanker i mødet med døden kommer især til udtryk hos det lyriske jeg. I første omgang møder vi imidlertid det lyriske jeg gennem hendes stærke sansninger. Det lyriske jeg befinder sig i første sonet i en dal på Balkan, der hedder Brajčinodalen. Det er midt på dagen og meget varmt. I dalen ser hun et væld af sommerfugle, der stiger op omkring hende. 

Det er synet af sommerfuglene, der stiger op omkring hende, der sætter hendes tanker i gang. Hun bliver nemlig så overvældet af sommerfuglenes skønhed og mangfoldighed, at det får hende til at tænke over, hvad det egentlig er, hun ser, og også hvem hun selv er, der ser og sanser alt dette. 

Det lyriske jegs tanker kommer vidt omkring

Det lyriske jeg tænker ikke kun på, hvilke typer sommerfugle, hun ser, og hvordan de ser ud. Hun tænker også på, hvad det egentlig er, der har skabt alle disse smukke sommerfugle. Hendes tanker 'flagrer' videre til spørgsmålet om, hvad hendes egen rolle og plads i verden egentlig er. Hun tænker på sin egen barndom og på alle dem, hun har elsket og holdt af, også på alle de døde, der ikke er her mere. På den måde kommer det lyriske jeg til at spørge sig selv, hvad det er, der har givet hendes liv mening, nu hvor hun efterhånden har levet et langt liv. 

I et større perspektiv spørger hun samtidig, hvad et menneske i det hele taget er, og hvad menneskedens rolle i universet er. Når digtene igen og igen vender tilbage til de specifikke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind