Sonet X (10)

Sommerfuglelarverne beskrives som kunstnere

Sonet 10 er et af de digte i Sommerfugledalen, der handler om at digte. Det ser vi gennem tematiseringen af billedsproget, der nævnes flere gange i den tiende sonet. 

I første omgang hører vi i strofe 1, at det lyriske jeg betragter nogle sommerfuglelarver, irislarverne, der har den evne, at de kan ”efterligne piletræets blade”, som det hedder i verslinje 4. Hermed slås efterligning og lighed an som et tema i digtet. Det er et tema, der peger frem mod strofe 2, hvor irislarverne æder ”deres eget billed”, som det hedder i strofens første verslinje. 

Jeg så dem æde deres eget billed
som så blev foldet sammen til en puppe
til sidst hængt op som det det forestilled
et blad blandt andre blade i en gruppe.

Når irislarverne æder ”deres eget billed”, kan vi forstå det sådan, at det er piletræets blade, de spiser. Piletræets blade ligner irislarverne på samme måde som et billede typisk ligner dét, det skal forestille. Men der er noget pudsigt ved formuleringen, som får os til at stoppe op i læsningen, for det er først efter at have spist piletræets blade og forpuppet sig, at larverne for alvor kommer til at ligne dem. 

Ret beset æder de derfor ikke deres eget billed. Larverne kommer i stedet til at ligne det, de spiser. De bliver til små pupper, der ligner blade, og som sådan bliver de også ”hængt op” som ”et blad blandt andre blade i en g...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind