[3]

Sommerfugle­dalen

Her får du hjælp til at analysere digtsamlingen Sommerfugledalen. Digtsamlingen er en såkaldt sonetkrans, der består af 15 digte, som alle tilhører en særlig genre, der kaldes sonetter. Sommerfugledalen er skrevet af Inger Christensen og udkom i 1991. 

Inden du læser digtene kan det være godt at kende lidt til genrens kendetegn og til forfatterskabet. Du kan læse om begge dele på siden om baggrund. Herefter finder du et overblik over, hvordan hele Sommerfugledalen kan analyseres, ud fra en gennemgang af de grundlæggende temaer i digtene. 

I det efterfølgende afsnit med analyser og fortolkninger går vi i dybden med alle 15 sonetter i Sommerfugledalen. Som afslutning på analysehjælpen finder du en perspektivering, hvor vi både sætter digtsamlingen ind i en litteraturhistorisk og kulturhistorisk sammenhæng. 

Du kan både bruge analysehjælpen, hvis du arbejder med en enkelt eller nogle få sonetter fra Sommerfugledalen, eller hvis du skal analysere og fortolke hele sonetkransen. 

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Mange af digtene handler om forvandling

Det lyriske jeg i Sommerfugledalen er meget optaget af sommerfuglenes livscyklus, hvor de forvandler sig fra larve til sommerfugl. Når larverne forpupper sig sker den første forvandling, mens den anden sker, når de kommer ud af puppen som færdige sommerfugle. 

Når sommerfuglene dør, sker der en sidste forvandling, som digtene også er opmærksomme på. På den måde bliver forvandlingstemaet til en del af digtsamlingens generelle tematisering af døden, men forvandling bliver også et tema i sig selv. Det lyriske jeg er fx opmærksom på de forvandlinger, hun har gennemgået i livet. 

Allerede fra de første sonetter tænker det lyriske jeg tilbage på barndommen. Forvandlingen fra barn til voksen illustreres ofte med sommerfuglens forvandling fra larve til smuk sommerfugl. Men i Sommerfugledalen er det ikke så meget den fysiske forvandling, som det er den mentale forvandling, hvor verden igen og igen lader til at være forandret og forvandlet, der er det virkeligt interessante. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sommerfugledalen

[3]
Bedømmelser
  • 23-11-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 02-05-2023
    Givet af HTX-elev på 1. år
  • 03-11-2022
    Givet af 3.g'er på STX