[22]

Nedarvning

Biologi C, B og A + Biotek A.

Hvad er nedarvning?

Nedarvning er det område inden for genetik, der handler om, hvordan egenskaber går i arv fra forældre til afkom.

At arbejde med nedarvning er normalt det samme som at arbejde med klassisk genetik. Klassisk genetik beskriver, hvordan et enkelt eller nogle få gener nedarves og kommer til udtryk hos organismer. Genernes nedarvning og udtryk kan i den klassiske genetik beskrives ud fra genernes dominansforhold og Mendels love.

Klassisk genetik står i modsætning til at arbejde med genetik på celle- og individniveau. Her indgår generne i komplekse systemer, hvor det ikke altid er muligt at forudsige, hvordan gener kommer til udtryk.

Dette kompendium gennemgår, hvad du skal vide om nedarvning af gener på Biologi C, B og A eller Bioteknologi A.

Indhold

Her kan du se et uddrag fra siden om krydsningsskemaer

Krydsningsskemaet viser sandsynligheden for, at afkommet får en bestemt genotype eller fænotype. Mendels 1. lov siger, at alle kombinationerne i krydsningsskemaet er lige sandsynlige udfald af krydsningen. Sandsynligheden for at få afkom med genotypen RR eller rr er derfor 0,25. Der er to felter i krydsningsskemaet med allelkombinationen Rr, så sandsynligheden for at få afkom med denne genotype er lig med 0,5.

R er genets dominante allel, og R optræder i tre af skemaets fire felter. Sandsynligheden for at få afkom med røde blomster er derfor 0,75. Det sidste felt indeholder kun den recessive r-allel, og sandsynligheden for at få afkom med hvide blomster er derfor 0,25.

2. Aflæs det sandsynlige udspaltningsforhold

Sandsynligheden for at få afkom med de forskellige genotyper kan også angives som et udspaltningsforhold. Genotypen Rr er to gange så sandsynlig som de to andre genotyper. Udspaltningsforholdet kan derfor skrives som...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nedarvning

[22]
Bedømmelser
 • 11-10-2022
  Givet af HF-elev på 2. år
  Formuleret på en fantastisk let forståelig måde.
 • 01-10-2020
  Givet af 2.g'er på STX
  Det helt fint, ville dog gerne, der var dokumenter i stedet for!
  Tak for din bedømmelse. Hvis det var dokumenter, så ville alt det smarte ved webbøgerne forsvinde – fx at de forskellige sider linker til hinanden. Hvis du gerne vil downloade webbøgerne, så kan du gøre det med vores apps https://www.studienet.dk/app
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 31-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Elsker DET!!!!
 • 17-09-2020
  Givet af 2.g'er på STX
  Kunne godt være mere dybdegående