Stamtræer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Hvad er et stamtræ?

Et stamtræ (eller en stamtavle) viser nedarvningen af en bestemt egenskab i en slægt eller en familie. Egenskaben kan være en arvelig sygdom, en særlig pelsfarve hos en hunderace osv.

Opbygning og analyse af stamtræer er et vigtigt område inden for nedarvning. Stamtræsanalyse kan vise, hvordan en egenskab nedarves, typisk om arvegangen er dominant eller recessiv, og om genet for egenskaben sidder på autosomerne eller kønskromosomerne.

  1. Opbygning af et stamtræ
  2. Analyse af arvegang i et stamtræ

Her kan du læse et uddrag af siden om stamtræers opbygning

Et stamtræ over nedarvning af sygdom kan eksempelvis se ud som vist i figur 1. Hver cirkel eller firkant repræsenterer hhv. en kvinde eller en mand. De sorte figurer repræsenterer personer, der er syge, mens de hvide figurer repræsenterer raske personer.

Figurerne forbundet med en vandret streg har sammen fået børnene, som stregen fører ned til i den næste generation. Generationerne er angivet med romertal – her I, II og III.

I stamtræet i figur 1 har parret i generation I således fået en søn og en datter. Datteren har med en mand fået fem børn. Af dem er to drenge og en pige syge.

Figur 1. Stamtræ over nedarvning af en sygdom i en familie.

Stamtræer kan angive bærere

Indimellem viser stamtræer over recessiv nedarvning af sygdom desuden, hvem der bærer sygdommen – dvs., hvilke personer der både har den almindelige allel og sygdomsallelen. Bærerne er repræsenteret af en figur, der er halvt skraveret, som vist på figur 2.

Vær opmærksom på, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind