Nedarvningsmønstre

Biologi C, B og A + Biotek A.

Et nedarvningsmønster er et mønster i, hvordan en bestemt egenskab går i arv i en familie. Egenskaben er ofte en arvelig sygdom. Man kan bestemme arvegangen for egenskaben ved at analysere nedarvningsmønsteret i et stamtræ.

...

Stamtræer viser typisk dominant/recessiv nedarvning

Stamtræer viser næsten altid arvegangen for egenskaber med dominant/recessiv nedarvning.

Enkelte stamtræer viser arvegangen for codominante eller ufuldstændigt dominante egenskaber. Du kan dog hurtigt kende disse stamtræer på, at der findes en tredje fænotype, f.eks. "lidt syg", hvor dominant/recessiv nedarvning kun indeholder fænotyperne "syg" og "rask".

...

Sådan bestemmes arvegangen

To tommelfingerregler kan bruges til at indkredse arvegangen:

  • Hvis sygdommen kan springe en generation over (raske forældre kan få et sygt barn), nedarves sygdommen recessivt.
  • Hvis sygdommen optræder hyppigere hos mænd end hos kvinder, nedarves sygdommen sandsynligvis X-bundet recessivt.

Tjek først, om nogen af disse to forhold gør sig gældende i stamtræet. Fastslå derefter arvegangen endeligt ved at se på, hvordan sygdommen nedarves fra forældre til afkom. De to eksempler herunder viser dig, hvordan du gør.

Eksempel 1 – recessiv ne…

...

Diagram til bestemmelse af arvegang

Hvis du vil øve dig i at forstå nedarvning og de forskellige typer arvegang, er det en rigtig god ide at bestemme arvegang i stamtræer ved at opstille krydsningsskemaer som vist herover.

Stamtræer har dog nogle overordnede træk, som gør det muligt at aflæse arvegangen uden at opstille krydsningsskemaer. Du kan derfor bruge nedenstående flowdiagram til at finde den sandsynlige arvegang for egenskaben i et stamtræ. Klik på diagrammet for at åbne en større version i et nyt vindue.

Diagrammet handler om sygdom, men kan også b…

...

Opgaver med stamtræer

Vores eksamensguide til opgaver om stamtræer giver dig en række opgaveeksempler på, hvordan du bestemmer arvegange ud fra stamtræer. Guiden viser også, hvordan du fastslår genotypen for forskellige personer i et stamtræ. Guiden er målrettet den skriftlige eksamen, men du kan sagtens bruge guiden til at øve dig i at løse opgaver om stamtræer, selv om du har Biologi C eller B.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind