Oversigt over hjælp til Romananalyse

I en romananalyse skal du lave en præsentation af en given roman – eller et uddrag af en roman – samt en analyse og fortolkning af romanen.

Hvordan laver jeg en romananalyse?

I romananalysen skal du arbejde kronologisk og starte ud med en indledning efterfulgt af din analyse og fortolkning og afslutte opgaven med en konklusion og perspektivering. Til analysen kan du anvende diverse modeller til at støtte dig op ad igennem opgaven. Det kan være en god idé at anvende berettermodellen i din analyse, da den giver læseren et godt overblik over romanens komposition samt dens vigtige punkter.

Eksempel på romananalyse

Herunder har vi samlet eksempler på over 500 romananalyser indsendt af andre elever landet over. Ved at hente dem kan du finde inspiration til at komme i gang med din egen romananalyse.

Vi har også udvalgt en elevindsendt opgave, som har opfyldt alle genrekravene og vist sig at være eksemplarisk for andre elever. Eksemplet består af en analyse af romanen ”Kvinden i Buret”, og indeholder bl.a. et referat af handlingsforløbet, redegørelse af romanens fortællerstil, personkarakteristik, samt en vurdering af genre og tematikken.

Se eksemplet på en romananalyse til et 12-tal her

Vejledning til at skrive romananalyse

På Studienet har vi udarbejdet en vejledning, der hjælper dig til at blive bedre til at skrive romananalyse. Vores vejledning indeholder bl.a. hjælp til at skrive indledning, resume, personkarakteristik, komposition og handling, perspektivering, vurdering og inddrage vigtige elementer som tid, miljø, tema og budskab.

Bliv bedre til at skrive romananalyse: Læs vores vejledning her