Stil og tone

Romanens sproglige stil

Sproglig stil i en roman handler om det helhedsindtryk, vi får af fortællerens og personernes sprogbrug. Den kan f.eks. være legende, enkel, barnlig eller lignende.

Ofte skal du analysere stilen i forhold til stilleje. Det vil sige, hvor høj eller lav den sproglige stil er. Du skal være særligt opmærksom på still…

...

Tone

Tone handler om stemningen i en roman. Tonen i en roman kan f.eks. være kritisk, humoristisk, ironisk, alvorlig, kaotisk, eventyrlig, varm eller kold.

Tonen skabes gennem et samspil af flere forskellige virkemidler, bl.a. ordvalg, stil og billedsprog. 

Eksempel: Romanen Gud taler ud er baseret på Jens Blendstrups erindringer om sin dominerende far. Tonen i bogen er gennemgående humoristisk, bl.a. fordi faderen konsekvent omtales som ”Gud”:

Gud har været på arbejde. Det er i den sidste hårde tid før pensionen. Hvor Gud er presset på alle fronter. Det gør Gud irritabel. Men det er værre endnu, det gør Gud ubehagelig. Og det er værre endnu, det gør Guds børn ekstra bange for Gud.

Eksemplets tone bliver humoristisk, fordi beskrivelsen af faderen bryder med vores forventninger til, hvordan man normalt taler om Gud. Vi forventer fx ikke, at Gud ”har været på arbejde” eller ”er presset på alle fronter”. Derudover bidrager de korte, enkle sætninger også til at understrege det humoristiske og bizarre i det, der beskrives her. 

Tonen i en roman er desuden tit knyttet til fortællestilen, dvs. fortæller…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind