Pålidelighed

Pålidelighed handler om vores tillid til fortælleren

Pålidelighed handler om den tillid, vi har til en romans fortæller. En pålidelig fortæller giver en ærlig og troværdig version af fortællingen, mens en upålidelig fortæller lyver og/eller fejlinformerer os, så vi mister tilliden til fortælleren.

Pålidelighed er ikke et enten-eller spørgsmål. En fortæller kan være mere eller mindre pålidelighed og afsløre sin upålidelighed på flere forskellige måder. F.eks. vil en barnefortæller ofte være en smule upålidelig, fordi barnet indimellem kan misforstå, hvad der sker i de voksnes verden. Men barnet behøver ikke være en upålidelig fortæller i hele romanen. Langt det meste eller hele romanen kan være fortalt på pålidelig vis.

Opdager vi, at en fortæller er upålidelig, skal vi altid undersøge fortælleteknikken nærmere. Vi skal bl.a. overveje, hvordan og hvorfor fortælleren er upålidelig, og hvilken betydning det har for vores forståelse af romanen. Omvendt er det sjældent interessant at dykke ned i pålidelighed, hvis fortælleren virker troværdig og tillidsvækkende.

Bevids

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind