Udviklingsroman

Hvad er en udviklingsroman?

Udviklingsromaner handler om en person, der drømmer om at udvikle sig, finde sin plads i verden og blive et bedre menneske. Personens drømme går aldrig i opfyldelse: Udviklingsromaner slutter altid med, at hovedpersonen føler sig fanget mellem sine egne ønsker, behov og drifter overfor samfundets normer og forventninger.

En udviklingsroman minder om dannelsesromanen, da den også følger et individs udvikling over et helt livsforløb. Men til forskel fra dannelsesromanen opnår hovedpersonen ikke en afsluttende harmoni til sidst. I stedet ender udviklingsromaner i en tilstand af splittelse og uafklarethed.  

Udviklingromanens kendetegn

Udviklingsromanen har en række kendetegn, der gør, at vi kan genkende undergenren.

Hovedpersonen er et biologisk væsen, der er styret af arv og miljø

I en udviklingsroman skildres hovedpersonen som et biologisk væsen, hvis skæbne er bestemt af arv og miljø. Det påvirker direkte deres livsforløb, at de er født under dårlige kår eller i en uligevægtig familie.

Hovedpersonen i en udviklingsroman forsøger som regel at bryde med sin arv og sit miljø. Personen vil udvikle sig og blive et bedre menneske, men det lykkedes ikke: Vedkommende er fastlåst i de handlemønstre og samfundsnormer, som personen har arvet eller er opvokset under.

At se individets udvikling som bestemt af arv, miljø og medfødte drifter er en grundtanke i den litterære retning naturalismen.

Hjemme-ude-sammenbrud

Udviklingsr...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind