Analysemodel

...

Trin 2: Analyse

I en romananalyse er det næsten altid relevant at komme omkring komposition, fortælleteknik, personer, miljø og sprog. Rækkefølgen ligger ikke fast, men den passer på de fleste romaner. Vil du hellere begynde med personkarakteristikken, kan du altså sagtens gøre det.

Du kan også komme ind på genre, men det er som regel kun interessant, hvis romanen har usædvanlige genretræk. Det kan f.eks. være, hvis romanen er opbygget med verselinjer, eller hvis romanen har mange science fiction-træk.

Bemærk, at de fleste analysepunkter kræver, at du udvælger dig én eller to passager fra romanen, som du dykker ned i. Du viser f.eks. bedst, hvilke sproglige virkemidler romanen gør brug af ved at fokusere på nogle få linjer eller afsnit i analysen.

Komposition

Kompositionen er et godt sted at begynde din romananalyse. Ofte kan du nemlig flette præsentationen af romanen sammen med din beskrivelse af opbygningen.

Som det første vil det her give mening at beskrive kompositionen i helt overordnede træk. Det vil sige, at du besvarer de følgende analysespørgsmål:

  • Hvordan er romanens ydre komposition? Beskriv helt kort, hvor mange kapitler/dele er den inddelt i.
  • Hvordan kan vi beskrive handlingsforløbet i sin helhed? Nogle af de mest almindelige forløb er:

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind