Analyse af romanuddrag

Et romanuddrag kræver en lidt anden tilgang i analysen

I Dansk vil du ofte skulle arbejde med romanuddrag i den daglige undervisning og i opgaver. Nogle romanuddrag er lange og kan f.eks. gengive flere kapitler fra en bog, mens andre uddrag er korte. Nogle gengiver måske kun den første side af en roman eller et par enkelte, centrale sider.

Lige meget hvor langt eller kort dit uddrag er, er det vigtigt, at du er opmærksom på de begrænsninger, et uddrag sætter i din analyse: Du sidder kun med et udsnit af fortællingen, og du får dermed ikke det fulde overblik over persongalleri, miljø, komposition, fortælleteknik osv. Du skal derfor være varsom med at sige noget om hele romanen ud fra uddraget.

Derudover skal du tænke over, hvilke analysepunkter der er relevante at bruge. Typisk kan du uden problemer analysere, hvordan personer, miljø, fortælleteknik og sprog fremstår i uddraget. Du kan dog ikke sige noget endegyldigt om personernes udvikling. Du ved nemlig som oftest ikke, hvilken situation personerne kommer fra, eller hvor de er på vej hen. Men du kan sige, hvordan personerne fremstilles i det uddrag, du sidder ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind