Ydre komposition

Den ydre komposition er romanens konkrete opbygning

Den ydre komposition er en romans konkrete opbygning. Det vil sige, hvordan romanen rent grafisk er opsat. 

Som det første kan du kigge på, hvordan romanens fortælling er inddelt i forskellige dele, kapitler og/eller afsnit. Det er altid en god idé at beskrive kort, hvordan din roman er inddelt i begyndelsen af din kompositionsanalyse, f.eks. “Romanen er inddelt i 12 kapitler, hvis titler henviser til de 12 kvinder, som hovedpersonen møder”. Derfra kan du gå videre til at beskrive virkningen af inddelingen, men det skal du kun gøre, hvis der er et særligt samspil mellem form og indhold, dvs. mellem den konkrete opbygning og handlingen. Som regel vil det være nok at præsentere den overordnede opbygning.

Derefter kan du kigge på romanens typografi og evt. billeder. Her skal du kun analysere videre, hvis der er noget ved opsætningen, som bryder med vores normale forventninger til en roman. Det er f.eks. ikke interessant, at romanen har den samme skrifttype hele vejen gennem fortællingen.

Begreber til at beskrive den ydre komposition

Herunder gennemgår vi de forskellige begreber, du kan bruge til at beskrive den ydre komposition.

Kapitler

Kapitler opdeler romanens tekst i mindre stykker. Typisk markeres et kapitel med et sideskift samt en overskridt og/eller et kapitelnummer.

Kapitelnumre gør som regel en roman overskuelig. Det er let at fø...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind