FØDSEL

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet “FØDSEL”. Digtet er udgivet i Rudolf Broby-Johansens digtsamling BLOD fra 1922. 

...

Resumé

Digtet er en ganske kortfattet, men også meget voldsom beskrivelse af en fødsel. I den første strofe beskrives ekspressivt, hvordan der kommer galde fra kvinden…

...

Virkemidler

Digtet er ekspressivt og ubehageligt

Når vi ser på virkemidlerne, springer især digtets versaler i øjnene. Alle ord er med store bogstaver, som skaber et kraftigt udtryk. På samme tid er syntaksen sprængt. Digtets sætninger er reduceret til komprimerede fragmenter. 

Et godt eksempel er ordet ”ÆTSER”, som står alene i verslinje 5. Vi kan tolke ordet som et udtryk for en voldsom smerte. ’Smerten er ætsende’, ville vi måske normalt skrive det. 

Versalerne og det fragmenterede sprog gør digtet ekspressivt. Det bliver til en kaotisk udladning af sanseindtryk, som afspejler den fysiske oplevelse af fødslens ubehag og smerter. 

Det er heller ikke et digt, der prøver at holde ubehaget i en fødsel tilbage. Vi får i detaljer udpenslet, hvordan veerne påvirker skede…

...

Fortolkning

”FØDSEL” er et digt som viser os en fødsel som en ubehagelig og smertefuld oplevelse. Normalt er fødsler også livsbekræftende. Et nyt barn kommer til verden. Et nyt liv begynder. I digtet sker det nærmest på trods. Det nye liv bliver hentet fra en blodsø. 

Det er næppe tilfældigt, at b…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind