Miljø og personer

BLOD foregår i den mørke storbynat

Hovedparten af digtene skildrer et storbymiljø. De foregår om natten, i tæt tåge eller lige før solopgang. Altså i et fysisk miljø, hvor vi har vanskeligt ved at se klart. Generelt fremstiller de storbyen som et mørkt sted, hvor natten skjuler storbymennesket, som udlever sine mørke sider. 

Samlingen indledes af digtet “ODALISK-SKØNHED”, hvor vi får en overordnet præsentation af det miljø, som næsten alle de øvrige digte handler om.

STORBY I MÅNENAT

I HUSES SLUGTER SIDDER MÆND MED BLODIGE HJÆRNER
BØJER OVER BØRNS LIG
PAR SLYNGER SIG AFSINDIGT SAMMEN (BLOD RANKER 
                                                                                        SVEDIGE LAGNER)
BLINDE KVINDER TASTER TØMTE BRYSTER / GOLDT SKØD

Her beskrives det modsatte af en borgerlig idyl, hvor fædre lægger børn i seng, unge par elsker og kvinder ammer deres børn. Idyllen er vendt på hovedet og blevet til en rædselsvision, hvor husenes facader skjuler morderisk adfærd, sindssyg seksualdrift og ufrugtbare, udhungrede og syge mennesker.

Åbningsdigtet forsætter med beskrive gaderne. Natrennovationsfolk skramler rundt i hestevogne (ansat til at fjerne storbyens lort - helt bogstaveligt).  En morder skjuler et kvindelig i en kloak. En skræmmende og sygdomsramt prostitueret vandrer rundt. Alle disse syner får digtets lyriske jeg til at kaste sig ud fra et stillads for at begå selvmord.

Digtet beskriver altså et mørkt storbymiljø fyldt af sindssyge, sygdom og ubehersket drift. Det sætter tonen for miljøet i den øvrige digtsamling. Vi møder også elementer fra digtet i senere digte. Et godt eksempel er "LYSTMORD", der netop handler om en morder, som gemmer et kvindelig i kloakken. Den vandrende prostituerede kunne sagtens være Lili fra digtet af samme navn, "LILI!".  Men vi ser generelt, hvordan samfundets uhumskheder, mordere, selvmord og de prostituerede er gennemgående motiver i digtene. 

Digtene handler ikke om en specifik by

Der bliver ikke sat navn på byen, så digtene kan i realiteten foregå i hvilken som helst storby i verden. Så digtene handler om m...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind