[10]

Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

Rudolf Broby-Johansens BLOD fra 1922 giver et kritisk portræt af sin samtids civilisation. Digtene foregår som regel i den mørke storbynat, hvor civilisationen udfolder sine vrangsider. I stedet for pæn borgerlig, kristen moral og uskyldig idyl, ser vi en skildring af voldtægter, mord, selvmord, provokerede aborter, nekrofili, sygdom og primitiv aggression. 

Brobys natteliv er ikke livsglæde og fest, men moderisk aggression og brutal død. Det er som at læse en gyserfilm på skrift. Mørke og tåge gemmer rædsel og død i en verden, hvor meningsfuld menneskelig kommunikation er erstattet af skrig, gurglen, gråd og grov latter, mens omgivelserne er fyldte af skingre og urovækkende lyde. Blodet flyder allevegne.

Vi er ikke i en specifik by, selvom mange tegn peger på København, hvor Broby boede. Derfor kan vi læse kritikken som en generel kritik af den moderne verden, som Broby så omkring sig. En verden befolket af sygelige, primitive og driftstyrede mennesker, som mangler enhver form for almindelig menneskelighed. De kaster sig uden varsel aggressivt over ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind