Analyse

Rudolf Broby-Johansens BLOD fra 1922 blev forbudt umiddelbart efter udgivelsen. I 1968 blev den genudgivet og har siden været set som et hovedværk i dansk ekspressionistisk litteratur. På de følgende sider giver vi dig hjælp til at analysere digtsamlingen. Vi kommer ind på følgende analysepunkter:

Vi tager udgangspunkt i digtsamlingen som et samlet værk. Du kan dog sagtens bruge vores analysehjælp, hvis du arbejder med enkelte digte. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen.

Mange af titlerne er præget af ironi

Mange af titlerne på samlingens digte skal læses ironisk. “ODALISK-SKØNHED” beskriver ikke en smuk haremskvinde, som titlen ellers antyder. I stedet får vi billedet af en omvandrende prostitueret med blødende læber, sort slør og “PEST-SVAMPEDE SKULDRE”. “FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN” beskriver ikke en smuk forårsdag, men voldtægt af et uskyldigt barn, der vil sælge blomster. 

“STRIDSMÆND FOR DET VI ELSKER” lyder som heltemodige og patriotiske soldater, der kæmper for deres fædreland. Men i virkeligheden fortæller digtet om brutale mænd, der gruppevoldtager en kvinde og ender i et blodigt indbyrdes masseslagsmål. “LIVSANSKUELSE” er ikke et filosofisk digt om livets mening, men et detaljeret beskrivelse af en kats ekskrementer og hvordan de går i forrådnelse. 

Ironien har den virkning, at vi som læsere bliver chokerede over, hvad der egentlig ligger bag titlerne, men samtidigt kommer vi til at tænke på vores grundlæggende værdier. Hvad er skønhed? Hvad er romantisk kærlighed? Hvad er patriotisme? 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind