Genre

Digtene blander de klassiske hovedgenrer

I Brobys digte finder vi en blanding af de tre klassiske hovedgenrer: lyrik, epik og drama. Digtenes lyriske karakter ses i deres korte form, opdelingen i strofer og vers, samt i deres følelsesmæssige udtryk. 

Der er dog også tilløb til mere episke forløb, hvor digtene rummer en sammenhængende fortælling. Det er blandt andet udtalt i digtet “LIVSLØB”, der næsten ligner en miniudgave af en klassisk roman, hvor en person følges fra fødsel til død. 

Normalt vil vi ikke forbinde digte med den dramatiske hovedgenre. Men mange elementer i Brobys digte er reelt dramatiske. Der er ingen replikker hos Broby, men til gengæld er digtene fyldt med sceniske optrin, hvor vi følger situationer, der udvikler sig hen imod en kaotisk konflikt. I Brobys tilfælde kulminerer konflikten oftest i voldtægt, brutale slagsmål og mord. 

Vi ser det til eksempel i “STRIDSMÆND FOR DET VI ELSKER” og “FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN”. I begge digte er nogle mænd forsamlede. Ankomsten af en ung uskyldig kvinde udløser brutale voldtægter og rå masseslagsmål. 

På samme måde ser vi sceniske træk i mange af de andre digte, hvor der fokuseres skarpt på et afgrænset handlingsforløb, der så udpensles i gruopvækkende detaljer og nærbilleder. Det gælder fx beskrivelsen af et mord i “LYSTMORD” eller en provokeret abort i “BORDELPIGE DRÆBER UFØDT...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind