STRIDSMÆND FOR DET VI ELSKER

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet “STRIDSMÆND FOR DET VI ELSKER”. Digtet er udgivet i Rudolf Broby-Johansens digtsamling BLOD fra 1922. 

Resumé

"STRIDSMÆND  FOR DET VI ELSKER" foregår ved fronten i Belgien under første verdenskrig. 6 soldater har søgt tilflugt i et hus. Væggen sprænges, og en ung kvinde flygter halvnøgen ind i huset. Mændene samler sig først forsigtigt om hende, men udefra kommer en ny mand, som kaster sig over pigen og voldtager hende. 

Mændene trækker nu lod om, hvem der skal være den næste til at voldtage. En af dem føler sig snydt og starter rasende et slagsmål. Alle slås mod alle, og kvinden dør undervejs. De stopper slagsmålet og onanerer i hver sin krog, én af dem har sex med liget. Slagsmålet starter på ny, mens en mand med økse hugger mod døren for at komme ind.

Ordforklaringer

SEX: 6

SVULNE: opsvulmede (fx af regn og vind)

GUSTNE: sygeligt gule og ækle (hentyder til den gule farve, som syge mennesker sommetider får som ansigtskulør)

MADONNA: en uskyldig kvinde (Madonna er det katolske navn for Jomfru Maria)

FLEMTENDE: tøvende

KOPARRET: en mand med ar efter sygdommen kopper. I første verdenskrig blev koppevirus brugt til kemisk krigsførelse med gasgranater

FLUNSER: nydannet ord i slægt med at flænse

GAB-SÅR: vagina

HALMSTRÅ-LODTRÆK: lodtrækning ved halmstrå af forskellig længde. Man har et antal strå i hånden, men længden er skjult for deltagerne. De trækker så efter tur. Den, der trækker det længste strå, har vundet.

RAD-FØLGE: rækkefølge

ORM-ÅRER: synlige blodårer, som l...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind