ODALISK-SKØNHED

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet “ODALISK-SKØNHED”. Digtet er udgivet i Rudolf Broby-Johansens digtsamling BLOD fra 1922. 

Resumé

"ODALISK-SKØNHED" er dedikeret til stumfilmstjernen Asta Nielsen, som ofte spillede haremskvinder. Hun blev rost for sin evne til at udtrykke menneskelighed og følelse gennem kroppen. I digtet betragter et lyrisk jeg storbyen om natten. I husene udspilles rædselsfulde billeder af børnelig, afsindig sex og udsultede mødre. På gaderne er natrenovationsfolk og en luder. I undergrunden gemmer en morder sit kvindelige offer. Som reaktion på sine syner vælger jeget at begå selvmord ved at kaste sig ud fra et stillads, mens stjerner på himlen sigter grus.

Ordforklaringer

ODALISK: en ung kvinde i en sultans harem, som kunne blive udvalgt til at stille sig seksuelt til rådighed for sultanen. Reelt en sexslave. Figuren er inspireret af de roller, som stumfilmsskuespilleren Asta Nielsen ofte spillede, men muligvis også af billedet Liggende kvinde, som Broby kan have set på Statens Museum for Kunst.

RANKER: blomsterlignende mønstre

TASTER: rør ved

SKRASLER: en larmende s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind