[10]

BLOD

Her får du hjælp til at analysere digtsamlingen BLOD. Digtsamlingen er skrevet af Rudolf Broby-Johansen og udkom første gang i 1922 med undertitlen “EXPRESSIONÆRE DIGTE”. Du kan bruge hjælpen, hvis du skal arbejde med digtsamlingen eller enkelte digte i store opgaver eller i den almindelige undervisning.

BLOD består af 16 digte. Vi ser på samlingen som en helhed, hvor hvert digt bidrager til det overordnede tema. Du kan få overblik over hele samlingen i vores resumé.

Vi giver dig en introduktion til baggrunden for digtene, hvor du også kan læse om Brobys berømte Forsvarstale for BLOD. Dernæst får du hjælp til at lave en samlet analyse, hvor vi ser på miljø og personer, fortælleteknik, komposition, billedsprog, sproglige virkemidler samt genre. Vi giver dig også hjælp til at fortolke og perspektivere digtsamlingen. 

Til sidst finder du analysehjælp til udvalgte digte.

Uddrag

Her kan du set et uddrag fra analysehjælpen.

Broby er inspireret af filmiske virkemidler

Da Broby skriver sine digte i begyndelsen af 20’erne er filmindustrien for alvor ved at etablere sig. Det ser vi blandt andet i hans dedikation af “ODALISK-SKØNHED” til stumfilmsstjernen Asta Nielsen. Mange af tidens film havde en udbredt brug af ekspressive virkemidler, hvor man for alvor udforskede filmsproget. I BLOD ser vi flere steder, hvordan Broby lader sig inspirere af det filmiske sprog.

“ODALISK-SKØNHED” begynder med et panoramisk overbliksbillede, hvor storbyen ses ovenfra. ‘Kameraet’ zommer og kigger så ind gennem vinduerne, hvor frygtelige scener udspiller sig. Derefter klippes til forskellige handlinger i en gadescene: Vi får et overbliksbillede af skramlende rennovationsvogne efterfulgt af et klip til kloakken, hvor en morder skjuler et lig. Dernæst får vi et nærbillede af en luder, hvor vi kommer helt tæt på hendes øjne og læber. 

I den sidste del af digtet fortælles gennem subjektiv kameraføring, hvor kameraet ser gennem en selvmorders øjne, mens han falder fra et stillads:

TÅRN STYRTER SIG OVER GADE
HUSRÆKKE ILER SOM JAGET I RÆDSEL
PLADS LIGGER STIVNET
BY BLIR FATTIGT FURET ANSIGT
GRØNLIGT BRÆNDER ØJENHULER
BLIND

Selvom det virker som nogle lidt besynderlige personifikationer, hvor byens inventar pludselig får menneskelige egenskaber, så giver det en billedlig beskrivelse af styrtet fra stilladset. Set fra det faldende jegs perspektiv, ser det ud, som om tårnet styrter og husrækken iler. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

BLOD

[10]
Bedømmelser
 • 09-04-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 19-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 10-11-2022
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 20-12-2021
  Givet af 2.g'er på STX