Baggrund

Forfatteren

Rudolf Broby-Johansen (1900-1987) var en dansk digter og kunstformidler. Han blev født i en fattig familie, hvor forældrene var beskæftiget som landarbejdere og tjenestefolk på større godser. Da Broby var ekstraordinært dygtig i skolen, skaffede det ham friplads i datidens gymnasium, og senere læste han dansk, tysk og fransk ved Københavns Universitet.

Som ung studerende var han fascineret af den tyske ekspressionisme inden for digtekunsten, og samtidigt var han som politisk aktiv kommunist meget kritisk over for samtidens samfund. Begge dele bidrog til hans digtsamling BLOD, som han udgav i 1922. Straks efter udgivelsen blev bogen beslaglagt af myndighederne, og efterfølgende var der flere retssager om bogen. Broby endte med at blive idømt en betinget fængselsstraf samt en bøde for bogens usædelige indhold. Bogen blev forbudt og udkom først på ny i 1968. 

Broby blev meget kendt i offentligheden på grund af retssagen, men valgte efterfølgende at indstille sin karriere som digter. I stedet kastede han sig over kunstformidling, hvor ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind