Eksempler på analyserende artikel

Her får du tre konkrete eksempler på, hvordan en analyserende artikel kan se ud i praksis. Ved hver artikel har vi undervejs kommenteret og forklaret de valg, som vi har taget i artiklernes afsnit.

Vi har skrevet tre eksempler til dig, så du kan se forskellen på analyse af skønlitteratur, medieklip og sagprosa. Den teksttype, du skal analysere, har nemlig en stor indflydelse på indhold og opbygning af din analyserende artikel.

Opgaveformuleringerne og teksterne, som vi har skrevet eksemplerne ud fra, kan du finde i de to vejledende opgavesæt, som udkom i august 2018 til henholdsvis STX og HF. Det kan være en god idé at læse de tilhørende tekster og se eventuelle medieklip, før du læser opgavebesvarelserne. Det vil gøre det lettere for dig at forstå sammenhængen.

Det første eksempel er en analyse og fortolkning af en novelle. Derefter følger en analyse og fortolkning af medieklip. Til sidst følger en analyse og fortolkning af sagprosa. I de to sidste eksempler indgår flere tekster i analysen, og opgaveformuleringen kræver også en sammenligning af teksterne.

STX og HF har de samme krav til den analyserende artikel. Derfor viser eksemplerne, hvordan du skal skrive artiklerne, uanset om du går på gymnasiet eller HF.