Trin 3: Skriv hoveddelen

Nu har du forstået opgaven, læst teksten eller teksterne, lagt en plan for din opgave og fundet centrale citater og evt. billeder. Så er du klar til at gå i gang med at skrive.  Her kan du få hjælp til, hvad du skal være opmærksom på i din skriveproces. Du kan desuden finde generelle råd til sprog og skrivehandlinger i opgaven på siden om formidling.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at dit arbejde med at analysere teksten på ingen måde er slut, når du går i gang med at skrive. Du har en overordnet retning for analysen, som sikrer, at din opgave bliver sammenhængende. Men din analyse skulle gerne udvikle sig undervejs, efterhånden som du får studeret detaljerne i teksten, mens du skriver hvert enkelt afsnit.

Skab rød tråd i analysen med din vinkel

Hvis du vil skrive en rigtigt god opgave, skal analysen være sammenhængende og have en klar retning. Mange har svært ved at skabe sammenhæng, både mellem analysens forskellige punkter og mellem analysen og fortolkningen. Men du kan bruge din vinkel til at skabe den røde tråd.

Hvis du har fulgt vores første to trin, har du nu en disposition, hvor der er to eller tre analysepunkter for hver tekst, alt efter om opgaven er en sammenligning. Nu skal du i gang med at skrive de forskellige afsnit. Selvom du tager punkterne ét ad gangen, skal din opgave helst ikke virke, som om du analyserer hvert punkt for sig, helt uafhængigt af den samlede analyse. Du skal have punkterne til at hænge sammen og pege frem mod fortolkningen.

Vælg et analysepunkt, som styrer de andre

Du kan binde punkterne sammen ved at vælge ét analysepunkt, som er det styrende eller bærende for din analyse, og som de andre punkter støtter op om.

Nogle gange beder opgaveformuleringen dig fokusere på et bestemt punkt i analysen. Det gælder fx i vores eksempelopgave om medieklip, som skal fokusere på filmiske virkemidler. Så er det oplagt, at filmiske virkemidler skal være det styrende punkt for analysen.

Andre gange peger opgaveformuleringen ikke på et bestemt punkt i a...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind