Eventyr

Her får du et eksempel på, hvordan en analyserende artikel til topkarakter kan se ud, når den handler om et eventyr. Eksemplet er baseret på en opgaveformulering fra STX. Den stammer fra lærebogen Eksamensgenrerne dansk stx af Nicolai Rekve Eriksen.…

...

Eksempelopgave

Mange moderne mennesker foretrækker at tænke så lidt som muligt på døden. Selvom vi alle sammen får den tæt ind på livet før eller siden, er den for dyster, for skræmmende og for uforståelig til, at vi har lyst til at forholde os til den. Vi lever i en tidsalder, hvor vi kan udrette meget med teknologi og lægevidenskab, og hvor vi er mindre religiøse. Den kombination betyder, at mange af os ser døden som en uønsket afslutning fulgt af evigt mørke. Men tidligere tider så ofte positivt på døden, og her markerer romantikken sig med en opfattelse af døden som porten til en åndelig verden, hvis skønhed kun få kunne erkende.

I H.C. Andersens kunsteventyr “Den lille Pige med Svovlstikkerne” fra 1845 fryser en fattig pige ihjel nytårsnat, svigtet af alle. Men eventyret rummer en dobbelthed i sig, som gør, at vi ikke behøver se hendes død så tragisk, som den umiddelbart virker. 

Vores indledning er opbygget som en tragt. Vi starter bredt ved at præsentere emnet: romantikkens opfattelse af døden. Vi sørger for først at fange læserens interesse med nogle tanker om døden, som de fleste af os vil kunne se os selv i.  

Bagefter zoomer vi ind på den konkrete tekst og præsenterer den. Vores vinkel på emnet er, at romantikerne opfattede døden som overgangen til en smuk, åndelig verden. Vi anbefaler, at du først skriver din indledning til sidst, når du ved, hvilken vinkel din opgave ender med.

Lige fra første møde med eventyrets hovedperson er det tydeligt, at vores sympati skal ligge hos hende: “Det var saa grueligt koldt; det sneede og det begyndte at blive mørk Aften [...] I denne Kulde og i dette Mørke gik paa Gaden en lille, fattig Pige med bart Hoved og nøgne Fødder.” (l. 1-3). Hendes primære karakteristika er, at hun er lille og fattig, o…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind