Romanuddrag

Her får du et eksempel på, hvordan en analyserende artikel til topkarakter kan se ud, når den handler om et uddrag af en roman. Du skal dybest set analysere romanuddraget på samme måde som en novelle. Eksemplet er baseret på en opgaveformulering fra HF.…

...

Eksempelopgave

De fleste af os længes efter det gode parforhold, hvor kommunikationen bare fungerer, og relationen er ligeværdig. Men én ting er drømme og idealer, noget andet er virkeligheden. Ofte ender vi med at tale forbi hinanden, og over tid erstattes anerkendende ord af kølig kritik. Forholdet føles pludselig som en magtkamp, hvor der er en vinder og en taber. 

I et uddrag fra Klaus Rifbjergs roman Joker (1979) gennemgår den midaldrende journalist Jeremias en eksistentiel krise, efter at hans kone, Kirsten, har valgt at lade sig skille fra ham. Jeremias nægter dog at slippe fortiden. Men til trods for den intention om lykkelig forsoning, han har i tankerne, går samtalen med Kirsten helt anderledes. 

Vores indledning er opbygget som en tragt, hvor vi først taler bredt om emnet og så zoomer ind på teksten. Vi lægger ud med at fange læserens interesse med nogle genkendelige situationer om det at være i et forhold. Samtidig får vi præsenteret det overordnede emne: parforhold. 

Derefter zoomer vi ind ved at præsentere teksten og vinklen, vores opgave har på emnet: at et brudt forhold kan føre til en krise, man har svært ved at give udtryk for. Vi anbefaler, at du først skriver indledningen til sidst, når du ved, hvilken vinkel din opgave anlægger.

Bemærk, at vi bruger en metafor (“magtkamp”) og lidt allitteration (“kølig kritik”) for at formidle levende og med en personlig stemme

Begivenhederne skildres via en personbunden tredjepersonsfortæller med indre syn. Første halvdel af uddraget giver os adgang til Jeremias’ tanker og følelser, lige før han ringer på Kirstens dør. Det er tydeligt, at han er den, der blev fravalgt, for hans tanker om bruddet er præget af negativt ladet ordvalg såsom “sårende” (l. 9), “brutalt” (l. 13) og “fjernet” (l. 15). Det giver ham “en følelse af underlegenhed…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind