Sagprosa

Her har du et eksempel på, hvordan en analyserende artikel om sagprosa kan se ud. Sagprosa kan fx være en debatartikel eller en klumme. I denne opgave er der hhv. en tale og en debatbog. Eksemplet er baseret på en opgaveformulering fra STX:

...

Eksempelbesvarelse

Vi ved det alle: Verden er fuld af mennesker, der ikke bliver behandlet ordentligt. Mange af dem lever i en helt almindelig hverdag med familie, skole eller arbejde. I den slags tilfælde er det sværere at se, når mennesker bliver undertrykt eller udsat for social udskamning. Men ét er at opdage det - kan vi overhovedet ændre på det? Realismen i det moderne gennembrud og senere socialrealismen påvirkede den politiske udvikling gennem litterære skildringer. Vi ser den samme tendens i dag, hvor forfattere også bruger ordet til at påvirke og forandre. 

Nytårstaler og manifester er eksempler på genrer, der kan bruges til at skabe forandringer i samfundet. Det gælder også forfatter og debattør Sara Omars nytårstale (DR2 Deadline, 1. januar 2018) og forordet til bogen Ludermanifestet (2017) af den feministiske kendis-trio GirlSquad.

Vores indledning er formet som en tragt. Vi starter bredt ved at præsentere læseren for emnet, nemlig forfattere, der vil skabe forandring. Vi sørger for først at fange læserens interesse ved at tale i “vi” og gøre emnet vedkommende. Vores vinkel på emnet er, at forfattere kan bruge deres tekster til at skabe forandring ude i samfundet. Vi anbefaler, at du først skriver din indledning til sidst, når du ved, hvilken vinkel din opgave ender med at lægge på materialet.

Bagefter zoomer vi ind på de konkrete tekster og præsenterer dem. 

I Sara Omars nytårstale er den primære appelform patos. Det passer til det følelsesladede budskab, nemlig at undertrykkelse af kvinder i muslimske miljøer må høre op. Vi fornemmer patos i ordvalget, hvor vi skal føle vrede på kvindernes vegne: ”Når du fødes med mærkaterne skyld, skam o…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind