Tale

Her får du et eksempel på, hvordan en analyserende artikel til topkarakter kan se ud, når den handler om en tale. Eksemplet er baseret på en opgaveformulering fra det vejledende opgavesæt til Dansk A på HF fra januar 2019. …

...

Eksempelopgave

Den politiske tale er en genre, som vi næsten ikke kan undgå at møde. Selv hvis vi ikke er dedikerede typer, der opsøger politiske vælgermøder eller melder os ind i et parti, møder vi denne talegenre i alt fra TV til skolen. Mens vi - modtagerne - kan have meget forskellige grunde til at høre eller læse en tale, er det typisk lettere at indkredse politikerens intention. Den vil altid være at påvirke, og derfor må politikeren mestre den gode fortælling. Det kan hun eksempelvis gøre ved at vælge virkemidler, der matcher målgruppen og kommunikationssituationen. 

Vi ser et eksempel i Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj-tale fra 2016. Som taler trækker den politiske ordfører på en lang række virkemidler, der alle er nøje afstemt efter Enhedslistens værdier og budskaber. Talen er primært en kritik af den siddende regering, som på det tidspunkt var ledet af Venstres Lars Løkke Rasmussen. 

Vores indledning er opbygget som en tragt. Vi starter bredt ved at præsentere læseren for emnet: nemlig den politiske tale. Vi fanger læserens interesse ved at tale i “vi” og gøre emnet vedkommende.  

Bagefter zoomer vi ind på den konkrete tekst og præsenterer den. Vores vinkel på emnet er, at talen for en politiker er et middel til at påvirke. Vi anbefaler, at du først skriver din indledning til sidst, når du ved, hvilken vinkel din opgave ender med at lægge på materialet.

Kommunikationssituationen for Schmidt-Nielsen er tæt bundet op på dagen, hvor talen holdes. 1. maj er en mærkedag, hvor arbejderbevægelsen markerer kampen for bedre rettigheder. Dagen fejres af venstrefløjen og indebærer typisk kritik af højrefløjens politik. Samtidig var Enhedslisten i opposition på tidspunktet for talen, og derfor giver det god mening, at den er kritisk over for regeringen og dens st…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind