Dokumentar

Her får du et eksempel på, hvordan en analyserende artikel til topkarakter kan se ud, når den handler om en dokumentar. Eksemplet er baseret på en opgaveformulering fra HF. 

...

Eksempelbesvarelse

Mange unge i dag går op i deres krop med fitness, sund mad og timer foran spejlet for at tage sig bedst muligt ud. Kroppen skal fremstilles helt rigtigt på de sociale medier, hvor alle de andre kan se med. Kroppen kan endda blive til et helt projekt i sig selv, hvor den kropslige selvfremstilling er central for identiteten. På den måde kan vi lade et bestemt ydre dække over et skrøbeligt indre. Men kan kroppen komme til at fylde for meget? De to DR3-dokumentarserier Tykke Ida og Hård udenpå (2017) lægger op til at undersøge, hvad der sker, når vores selvværd bliver afhængig af et projekt om den rigtige kropsfremstilling.

Vores indledning er opbygget som en tragt. Vi starter bredt ved at præsentere læseren for emnet og fanger læserens interesse ved at beskrive, hvordan vores forhold til kroppen er en generel problemstilling i vores samfund.  

Det leder naturligt over i vores præsentation af de to medietekster. Herefter følger vores vinkel på emnet, nemlig at undersøge sammenhængen mellem kropsfremstilling og selvværd. Vi anbefaler, at du først skriver din indledning til sidst, når du ved, hvilken vinkel din opgave lander på.

Tykke Ida handler om Ida, der altid har været overvægtig. Vægten har fyldt meget i hendes liv, og hun har haft det svært med sin krop. Men nu er Idas projekt kropsaktivisme: Hun vil ændre samfundets negative syn på tykke mennesker. Projektet uddybes i en dynamisk sekvens med montageklipning (01:43-02:14), hvor vi ser Idas offentlige persona i form af delvist afklædte billeder fra hendes sociale medier og debatartikler, hun har skrevet. 

Hun viser altså sin krop frem på en aktiv og iscenesat måde, som skal bryde med fordomme om den tykke krop som grim og usexet. Ida fremstiller sig se…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind